Kwasy organiczne

Kwasy organiczne

Kwasy organiczne


Kwasy organiczne różnią się między sobą budową cząsteczek oraz wytwarzanym wrażeniem kwaśnego smaku. Większość kwasów organicznych to nasi bardzo dobrzy znajomi, a szczególnie dobrze znany jest wszystkim kwas octowy nazywany octem.
Kwaskowaty smak winogron spowodowany jest obecnością w nich kwasu winnego. Smak kwaśnego mleka, kwaśnej kapusty, kiszonych ogórków i innych kiszonych warzyw jest spowodowany obecnością w tych produktach kwasu mlekowego i innych kwasów organicznych. W czasie pracy mięśni w wyniku przemiany glukozy powstaje kwas mlekowy.
Kwas cytrynowy jest obecny nie tylko w cytrynach. Odgrywa ważną rolę w przemianach węglowodanów w organizmie człowieka.
Kwasy organiczne zadziwiają bardzo zróżnicowana budową swoich cząsteczek.

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Chemia organiczna. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s